Ösztöndíj csángó fiataloknak!

Ösztöndíjak román állampolgárságú, csángó-magyar nemzetiségű személyek számára a 2012-2013-as tanévre

A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot hirdet román állampolgárságú, csángó-magyar nemzetiségű személyek számára a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2012/2013-as tanévben.

 

A pályázat célja A Balassi Intézet ösztöndíjas felsőoktatási előkészítő képzésének célja: felkészítés magyarországi felsőoktatási alap vagy egységes (osztatlan) képzési ciklusban folytatandó tanulmányokra.

A pályázat alapvető célja az, hogy az ösztöndíjas hallgató magyarországi felsőoktatási tanulmányainak befejezése után visszatérjen szülőföldjére, ezért a megkötésre kerülő szerződés szerint a megszerzett bevándorlási vagy letelepedési engedély, illetve a magyarországi állandó lakóhely az ösztöndíjban való részesülést kizárja.

A pályázat kedvezményezettjei Pályázhat minden olyan román állampolgárságú, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alatt álló csángó-magyar nemzetiségű személy, aki megfelel a pályázati felhívás további feltételeinek. Figyelem! A pályázaton történő részvételnek nem akadálya a magyar állampolgárság (azaz a kettős állampolgárság) megléte, vagy az arra irányuló kérelem benyújtása!

A Balassi Intézet felsőoktatási előkészítő évére elnyert ösztöndíj tartalma (főbb elemek): ösztöndíj tantárgyanként heti 12-18 tanórás képzés tankönyv és jegyzet ellátás ingyenes kollégiumi elhelyezés (2-3 ágyas szobákban) diákigazolvány a vonatkozó jogszabály keretei között a külföldi ösztöndíjasokra vonatkozó jogosultság az egészségügyi szolgáltatások térítésmentes igénybevételére A meghirdetendő ösztöndíjas keretszám: 6 fő.* A Balassi Intézet ösztöndíjas felsőoktatási előkészítő képzésének célja: felkészítés magyarországi felsőoktatási alap vagy egységes (osztatlan) képzési ciklusban folytatandó tanulmányokra. A pályázaton való részvételhez a magyar nyelv ismerete nem kötelező. A pályázaton való részvétel ingyenes, pályázati díj nincs.

Azok a román állampolgárságú, csángó-magyar nemzetiségű személyek pályázhatnak a meghirdetett szakok valamelyikére, akik szülőföldjükön végezték középiskolai tanulmányaikat és szereztek érettségi bizonyítványt illetve ennek megszerzése a 2011/2012-es tanév végén történik meg. Pályázni lehet minden olyan 2013. szeptemberben induló magyarországi felsőoktatási alap-, illetve egységes (osztatlan), teljes idejű (nappali munkarendű), magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzési szakkal, amelyet tartalmaz a jelen pályázati felhívás 1. számú melléklete. Az egyes képzési területeken belül a megadott szakokra a Balassi Intézet által meghatározott felvételi (érettségi) tantárgypárokkal lehet pályázni. A meghirdetett szakirányok, szakok és érettségi vizsgatárgyak megtekinthetők a pályázat 1. számú mellékletében. A pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek azok a személyek, akik a csángó-magyarság fennmaradását, fejlődését szolgáló közösségi tevékenységben (civil szervezetekben, cserkészszövetségekben stb.) aktívan részt vettek és ezt a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége írásos nyilatkozatával igazolják.

A művészet és művészetközvetítés képzési területeken meghirdetett szakokra (melyekről a www.felvi.hu oldalon található információ) történő jelentkezésnél minden esetben meg kell jelölni egy nem a művészet és művészetközvetítés képzési területen meghirdetett szakot is. A meghirdetett szakokhoz tartozó képzési területek (lásd jelen pályázati felhívás 1. sz. melléklete) keretszámaira a beérkezett pályázatok előértékelésének függvényében az Előértékelő Bizottság tesz előzetes javaslatot. Az Előértékelő Bizottság az egyes képzési területeken belül - szükség szerint - az azonos szakokra javasolható ösztöndíjak számát maximálhatja (például a bölcsészettudományi képzési területen belül meghatározhatja, hogy legfeljebb mennyi előkészítős ösztöndíjat javasol pl. anglisztika szakkal pályázók részére). Az Intézet az angol és informatika tantárgyakkal jelentkezők esetében jogosult arra, hogy amennyiben az adott tantárgy a 2013. évi normál felvételi eljárásban a vonatkozó szakhoz nem kötelező felvételi tantárgyként van meghatározva, akkor a tanév eleji intézeti felmérők alapján az elvárt tudásszintet el nem érők, illetve az azt magasan meghaladók esetében más, az adott szaknál lehetséges tantárgy tanulását írhatja elő az előkészítő év során. Pályázni a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségénél beszerezhető, és az internetről (www.martonaron.huwww.balassi-intezet.hu) letölthető pályázati adatlapon lehet a szükséges dokumentumok, igazolások csatolásával.

Az Értékelő Bizottság a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez határidő után beérkezett, illetve a formailag hibás, pontatlanul vagy olvashatatlanul benyújtott pályázatokat nem veszi figyelembe. A pályázatokat személyesen vagy - ajánlott küldeményként - postai úton kérjük eljuttatni az alábbi címre: Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Információs Iroda RO-530241 Miercurea Ciuc / Csíkszereda Str: Topliţa nr. 20 Jud. Harghita Tel: 0266-371-377 Fax: 0266-312-852 Email:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  A pályázat határideje A pályázatok beadásának és postai beérkezésének határideje: 2012. július 20., helyi idő szerint 15.00 óra. Kapcsolat: Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Országos Információs Iroda RO-530241 Miercurea Ciuc / Csíkszereda Str: Topliţa nr. 20 Jud. Harghita Tel: 0266-371 377 Fax: 0266-312 852 Email:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   Irodavezető: Hegyi Anikó A Balassi Intézet Hungarológia Tagozata: Dienes Judit Emese tagozati előadó: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  Tel.: +36-1-319-3219 Fax: +36-1-319-3218