Álom és valóság

talalk3Az idén nyáron tudtunk egy álmot teljesíteni, hogy Bodnár Ágnes keresztszülő és Imre Luca bahánai kislány találkozhassanak egymással. Mivel az útlevelét Lucának nem tudtuk elkészítetni családi okok miatt így félúton Bahána és Budapest közt kerül sor e meghitt találkozásra. A részletekről maga Bodnár Ágnes mesél:

Bővebben...

Nyári tábor 2014

nyt1„2014. június 30-án érkeztünk meg Lázár Enikő énektanárnővel Moldvába. Vikol László újfalusi iskolájához, házához, azzal a céllal, hogy egy hétig tanítsunk Moldvában.

Ez a kihelyezett „tábor” azzal a céllal jött létre, hogy magyar iskolában tanuló csángó gyermekek élményekben (énekek, körjátékok, versek és színjátszás révén) gazdagodjanak, közösséggé kovácsolódjanak.

Bővebben...

Megjöttünk e helyre, Anyák köszöntésére...

 

Az Anyák napja világszerte ünnepelt nap, melyen az anyaságot ünnepeljük. Ez a nap május első vasárnapjára esik. Ezen a napon ünnepeljük és köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, keresztanyákat. Szeretetünk, köszönetünk, hálánk kifejezésére mi más lehetne alkalmasabb, mint a virág, egy vers, néhány ének. Így tettek a bahánai gyerekek is, akik az ünnepség előtt meghívókat készítettek, melyet virágokkal diszítettek és amely tartalmazta, hol és mikor kerül sor az ünnepségre. Ezen kívül papírból virágokat is készítettek.

Bővebben...

Itt a farsang áll a bál…

 

A farsang évente megismétlődő rövidebb- hosszabb ideig tartó időszak. Évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemezték. Vízkereszt napjától (január 6.) egészen a húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig tart, azaz hamvazószerdáig tart. Ez az ünnep a tavaszvárás ősi örömünnepe. Bahánán is így ünnepeltük meg a gyerekekkel. Az ünnepséget megelőző héten farsangi maszkokat készítettek a gyerekek, hogy azokat viselhessék a nagy napon.

Bővebben...

Hull a hó, hull a hó, lesz belőle takaró...

A gyerekekkel már az iskola kezdete óta szerettünk volna elmenni egy kissebb „kirándulásra”. Eddig soha nem sikerül a kiscsapatott összegyüjteni, de most végre össze tudtunk gyülni pár gyerek kivételével. Kijelöltünk egy szombatot a szánkózásra, amikor mindenki felhőtlenül eltölthet egy kis időt egymással, persze nem is kell tanulni (írni, olvasni).

Bővebben...