„Fölszállott a páva” tehetségkutató verseny 2. középdöntője

Szombaton este - mint talán többen követtétek is a Duna Tv adását - lezajlott a „Fölszállott a páva” tehetségkutató verseny 2. középdöntője. A keresztszülői csoportunkból 17-en szurkolhattunk a helyszínen, a kosteleki Szellő Néptáncegyüttesnek. Ott, egészen véletlenül, soproni keresztszülőket ismerhettünk meg.

 

 

Nekünk nagyon tetszett a műsoruk – bár a zsűri nem őket juttatta tovább.

 

Úgy tűnik, a szavazótáborunk is kevésnek bizonyult a nézők szerinti plusz bejutásért. Köszönünk minden SMS küldést! Köszönjük, ha megpróbáltátok a továbbjutásukat!

 

A Hunor szállodában közben gyűltek a keresztszülői csomagok. Előzőleg a közös keresztszülői bedobozolt csomagokat – amikről beszámoltunk levelünkben - már elvittük oda, a gyermek-felnőtt ruha adományokkal együtt. (Segített a szállításban az Erdélyi házaspár Mogyoródról – egyszerre nem fért volna a kocsinkba az összes küldemény. (Jó, hogy a csomagok oda vittük. Így másnap, reggeli után, az utánfutós busszal egyenesen Csíkszeredába juthattak. A bentlakásba küldött ajándékokat Andrásék ott is hagyták. Amit a kis keresztgyermeketeknek küldtetek, azokat majd a kosteleki karácsonyi ünnepség keretében osztják ki a magyar tanárok – együtt az általunk csomagolt és az ő kiegészített ajándékaikkal.)

 

A fellépés után a keresztszülői csoportunk egy kis saját készítésű süteménnyel, innivalóval vendégelte meg a tánccsoportot, a gyermekek magyar tanárait. Pár mondatban Grenácsné Marica vázolta a tánccsoport június végi terényi Nemzetiségi Napokon való estleges részvételét. Ez az ifjúsági/felnőtt korosztályt érinti. Bízunk benne, megvalósul! De reméljük, a kisiskolások a hajdúszoboszlói tábor után pár napi terényi táborozást is élvezhetnek majd. Miután a keresztszülők sorban búcsút vettek a kostelekiektől, a két erdélyi együttes fiataljai, a Szellőé és az Ördögbordáé, közösen mulatták az időt. A hajnali órákban tértek nyugovóra. Reggeli után a saját és ajándékcsomagokkal az utánfutót telerakva, valamint útravalóként a maradék süteményekkel útnak indultak a Gyimesekbe. Vasárnap éjjel 2 óra körül értek Kostelekbe. (Csíkszeredában a középiskolások ott maradtak. Onnan saját személyautójukkal mentek Andrásék tovább.)

 

A Szellő Együttes nem lett vesztes! Nagyon sokat nyertek azzal, hogy beneveztek a vetélkedőre. Szerte a világon nézők ezrei, milliói láthatták a gyimesi csángó néptánc, ének sokrétűségét. Magának a versenynek a közösségformáló, összekovácsoló ereje is megmutatkozott. Nagyon jó lehetőség volt egy hónapon belül kétszer is találkozni keresztszülői csoportunknak a táncosokkal, a keresztgyerekek magyar tanáraival; beszélgetni egymással és este, a szálloda egyik különtermében mulatozással köszönteni a továbbjutást, majd a búcsút a versenytől.

 

 

 

Köszönjük az Együttes minden tagjának, a talpalávalót húzó Zerkula Együttesnek és a szakmai tanácsokat adó Sára Ferencnek, hogy a Szellő ilyen magasságba eljutott. Külön köszönetünk Ferencz Andrásnak és Vaszi Leventének, hogy a kisgyermekek magyar oktatása mellett a hagyományápolást is szívügyüknek tekintik.

 

Kérünk Benneteket, ha a 2012/13-as tanévre még nem támogattátok befizetéssel a keresztgyermeketek magyar oktatását az AMMOA számlaszámra, azt tegyétek meg. A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány számlaszáma: 11742173-20154778-00000000 Utalhattok közvetlenül. Ha szükséges, csekket postán tudunk küldeni, csak jelezzetek felénk!

 

Keresztszülői és baráti üdvözlettel,

 

Zsuzsa és Miklós