Gödöllő-Zebegény (2016. július 1-6)

leszped zebegeny 1Volt egyszer, hol nem volt… egy tanító néni, aki bár meglehetősen ifjú volt, bejött Moldvába, hogy beleássa magát a csángó életbe, hogy felfedezze és megismerje az itt élő emberek kultúráját, szokásait, beleolvadjon mindennapjaikba. A legszerencsésebbnek tudta magát, hogy a lehető legjobb faluba került, Lészpedre! Nem pusztán a falu miatt, hamar hírt kapott, hogy ebben a faluban úgy teremnek az ügyes gyermekek, mint jó almatermő szezonban a zamatos gyümölcs a fán.

Bővebben...

Új lakója van a Lészpedi Oktatási Központnak, neve: Konica Minolta Bizhub C227

Konica Minolta BIzhub C227c1

 

 

Landolt az álmunkban egy méretes űrlakó, indítanám egy kedves gyermeksláger mintájára a mondókámat, neve Konica Minolta Bizhub C227. Az új LOK-lakó küldetése a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program lebonyolításának megkönnyítése, segítése.

Kővári Róbert, bukovinai székely leszármazott, a magyarországi StoneNet KFT cégvezető tulajdonosa 2015 novemberében vette fel a kapcsolatot velünk, decemberben már kedves feleségével, Hegedűs Katalinnal együtt kopogtattak be a moldvai magyarokhoz Lészpedre. Ahogyan karácsony tájékán szokás errefelé is, a gyermekek énekelni jártak, karácsonyi műsort adtak, az angyalok pedig ajándékokat osztogattak.

Bővebben...

Gyere te is guzsalyasba!

923214 721910141207037 2281796136174370423 nLassan egy éve, hogy újra elkezdtünk guzsalyasba összegyűlni a lészpedi csángó szülőkkel, nagyszülőkkel. Mit is jelent a guzsalyas? A guzsalyas az őszi betakarítástól, tavaszig tartó foglalkozás. Az estétől késő éjszakába nyúló fonót jelenti, ahol együtt lehetünk, beszélgethetünk, szórakozhatunk.

Bővebben...

Nem hivatalos látogatáson

Potapi Arpad Janos allamtitkarSzombaton Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ügyvezető alelnöke nem hivatalos látogatás keretében ellátogattak a moldvai Lészpedre.

A lészpedi elemi iskolában fogadtuk a küldöttséget Bilibók Jenő kollégámmal, akivel éppen a harmadik és negyedik osztályok számára készülő kerettantervvel dolgoztunk. A valamikori régi magyar iskola épületében kialakított szaktanteremből átmentünk a „nagy” iskolába is, ahol a csupasz falakon csak az aktuális tanév három rendezvényéről „árulkodnak” a képek, melyek dokumentálják a magyar oktatásban résztvevő tanárok és tanítványaik részvételét ezeken az eseményeken.

Bővebben...

A Nyelvek Európai Napja

72001 az Európai Nyelvek Éve volt, amikor az Európai Tanács első alkalommal rendelte el hivatalosan a beszélt nyelvek ünnepét. Azóta, minden esztendő szeptember 26-án az európai tagállamok mindegyike az Európai Nyelvek Napját ünnepeli.

Az öreg kontinensen több mint 200 nyelven kommunikálnak az emberek, ezek közül pedig 24 nyelvet az Európai Unió hivatalos nyelvének is tekintenek. A nyelvek ismerete és használata esélyeket, mobilitást jelent, újabb lehetőségeket teremt.

Bővebben...