Tanévkezdő képzés Moldvában

41319344 645972452463155 6936426175073878016 nA Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által koordinált Moldvai Csángómagyar Oktatási Program oktatói és hagyományőrzői egy intenzív képzéssel indították a 2018/2019-es tanévet Moldvában, Lészpeden. A program sajátossága, hogy a „tanári kar” nem egy adott iskolaépületen belül nevel és oktat, hanem elszórtan, különböző falvakban.

Az ötnapos találkozó lehetőséget teremtett arra, hogy a pedagógusok összegyűljenek, szakmai előadásokkal és gyakorlatokkal készülőjenek a tanévre. Új kollégák is érkeztek, ők is megismerkedhettek a csapattal és a moldvai magyar oktatás sajátosságaival.

A képzés során a moldvai csángó kultúra két elismert kutatója, Pozsony Ferenc és Halász Péter tartottak előadásokat történelem, nyelvjárás és szokások témákban. Sokat meséltek azokról az időkről is, amikor elkezdtek Moldvába járni, és megszerezték az első tapasztalataikat a csángósággal kapcsolatban.

Petteri Laihonen finn nyelvész első előadásában a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programról szóló kutatásának eddigi eredményeit mutatta be. Második alkalommal a számi kisebbség nyelvhasználatáról és anyanyelvi oktatásáról beszélt. Olyan módszereket ismertetett, amelyeket Finnországban használnak, de a csángómagyar oktatás kapcsán is eredményesek lehetnek.

Az elméleti előadások mellett a tanítás gyakorlati oldalával is foglalkoztak a pedagógusok bemutató órák keretében. Nyisztor Ilona hagyományőrző foglalkozást tartott, Majzik Tamás pedig anyanyelvi órát vezetett a résztvevőknek.

Moldvában több civil szervezet is működik, ezek a tanévkezdő képzésen is bemutatkozhattak. A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, a Pusztinai Házért Egyesület, a Szeret-Klézse Alapítvány, a Phoenix Forrófalvi Kulturális Egyesület és a Dumbravénért Egyesület is ismertette a céljait és programjait.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Burus-Siklódi Botond és Lászlófy Pál-István tiszteletbeli elnök is meglátogatta a tanévkezdő képzést.

Böjte Csaba atyával is találkozott a csapat, tanévkezdő elmélkedést tartott. A ferences szerzetes közösségi oldalán így írt erről:

„Reménnyel, optimizmussal, jókedvvel indul a magyar nyelvű oktatás Moldvában is.”